среда, 17 февраля 2016 г.

Про фінансування науки в Ізраїлі.

Про фінансування науки в Ізраїлі. І порівняйте з тим, як це у нас!?
Хтось має бажання перебудуватись? Не впевнений, більше схоже, що "керівники науки" намагаються втриматись на "шагреневій шкірі"! Читаємо:
Розумна державна політика зробила Ізраїль країною досить успішною в багатьох галузях. Проте, є сфери, в яких Ізраїль впевнено лідирує у світових рейтингах. Одна з них – інноваційна діяльність. Велику роль тут зіграла ізраїльська модель фінансування науки, яка сформувалася у середині 1980-х років. У цілому, на дослідження витрачається 4.1% ВВП, або 9.5 млрд дол. (2011 рік). Унікально, що тільки десята частина витрат (11.1%, або 0.5% ВВП, або 1.1 млрд дол.) – з державної скарбниці (це приблизно в три рази менше, ніж у середньому в розвинених країнах). Решта коштів надходить від бізнесу (39.3%), з-за кордону (45.6%), від університетів (2.2%) та від приватних неприбуткових установ (мал. 7).
Малюнок 7. Джерела фінансування науки в Ізраїлі, 2011, % Малюнок 7. Джерела фінансування науки в Ізраїлі, 2011, % Джерело: Державна служба статистики Ізраїлю.
Держава проводить межу між дослідженнями в бізнес-секторі та академічними дослідженнями. Першими опікується Офіс головного науковця Міністерства економіки. В основному Офіс надає гранти приватним компаніям на проведення досліджень. Гранти можуть складати від 20 до 50% вартості проведення досліджень.
Держава фінансує лише десяту частину наукових видатків
На рік фінансується близько 1000 проектів, що реалізуються близько 600 компаніями. Якщо проект виявляється успішним, компанія має сплачувати державі роялті у розмірі 3–3,5% виручки від продажу продукту (загальна сума роялті не повинна перевищити суму гранту, гроші використовуються на надання інших грантів). Офіс також фінансує бізнес-інкубатори, старт-апи, наукову кооперацію тощо.
За академічні дослідження відповідає Комітет планування та бюджетування Ради вищої освіти. Комітет фінансує університети (їх в Ізраїлі сім, і в них зосереджені академічні дослідження) і пропонує бюджет Наукового фонду Ізраїлю. Фонд надає гранти індивідуальним дослідникам, університетам, дослідницьким центрам. Щороку надається близько 1 500 грантів, які були попередньо ретельно відібрані ізраїльськими та закордонними експертами. Фонд був створений та збільшений за ініціативи Академії природничих і гуманітарних наук Ізраїлю. Сама Академія – невеликий орган (100 найповажніших ізраїльських вчених та адміністративний персонал) зі скромним бюджетом у кілька мільйонів доларів на рік, головними функціями якого є консультувати уряд з питань науки та розвивати міжнародні зв’язки.

Комментариев нет:

 

Форум инженеров по автоматизации, электроников и приводистов